Ma3aug

Het is precies een jaar geleden in 2019 dat Remco Eévenepoel de Classica San Sebastian met glans wint. Met zijn 19 levensjaren is hij de jongste winnaar ooit. Het is bovendien ook zijn eerste profzege. Greg Van Avermaet won in het peloton de sprint voor de 2de plaats.

In Alphen aan de Rijn in Nederland vallen twee bouwkranen op vier huizen, een café en twee winkels. In 2015, vandaag dus 5 jaar geleden. De kranen stonden op een onstabiel ponton. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers, behalve één lichtgewonde en een hond die de crash niet overleefde.

In ons land wordt in 2014 de antiseksismewet goedgekeurd. Het eerste vonnis kwam er drie jaar later in 2017. Een man die in Zaventem een agente op straat beledigde en uitschold, kreeg een boete van 3.000 euro. De antiseksismewet kwam er na een ophefmakende tv-reportage over beledigingen en bedreigingen tegenover vrouwen in Brussel.

Het is precies 15 jaar geleden vandaag in 2005 dat voor het eerst tijdens een ruimtevlucht een zeer dringende reparatie plaatsvindt aan de Space Shuttle. Die is nodig om levend te kunnen terugkeren naar de aarde. Het hitteschild van de Space Shuttle werd bezadigd tijdens de lancering. De reparatie gebeurde tijdens een ruimtewandeling, terwijl de Shuttle, die gekoppeld was aan het ruimtestation ISS, zich verplaatste aan een constante snelheid van 27 000 km/u.

In 2002 is actrice Carmen Blanche Silvera overleden. Ze werd bekend als Edith Artois aan de zijde van cafébaas René Artois in de Britse tv-serie Allo Allo. Toen ze hoorde dat ze longkanker had, besloot ze om tegen de ziekte te vechten zonder chemotherapie. Ze werd 80.

Het is precies 320 jaar geleden in 1720 dat bij een brand in het Louvre in Parijs verschillende kunstwerken definitief verloren gaan. Het gaat om verzamelingen van onder meer Mignard, Bourdon, Rafaël, Rubens en Van Dyck.

In 1492 vertrekt Christoffel Columbus met drie schepen op zoek naar India, dat in het oosten ligt, maar hij wil dit doen via een westelijke route. De rest van het verhaal ken je: Columbus zal in het westen Amerika ontdekken en de bewoners van zijn India indianen noemen. 

Morgen is het precies 90 jaar geleden in 1930 dat de kinderbijslag verplicht wordt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM

Di4aug

De tot op vandaag oudste vrouw ter wereld overlijdt in 1997. Jeanne Calment werd 122. De Française was blind en zo goed als doof. Tot een maand voor haar dood was ze nog in een relatief goede gezondheid met een heldere geest. Ze kwam uit een rijke familie en heeft nooit moeten werken. Ze dronk regelmatig porto, rookte tot 5 jaar voor haar dood en at per week een kilo chocolade. In 2018 ontstond wel twijfel over haar leeftijd. Twee Russische onderzoekers beweerden dat dochter Yvonne de identiteit van haar moeder zou hebben overgenomen om geen erfenisrechten te moeten betalen. 

De temperatuur op 4 augustus is zeer warm met 37°C in 1994 en 36° in 1990.

De Nederlandse televisiepresentator Willem Ruis overlijdt aan een hartaanval in 1986. Hij werd 41.

90 jaar geleden werd de kinderbijslag verplicht. Die was al vrijblijvend maar vanaf vandaag in 1930 moesten de werkgevers die ook verplicht uitkeren.

De Franse uitvinder Edouard Belin verstuurt vandaag in 1921 de allereerste fax over de Atlantische Oceaan. Dat is een geschreven tekst. 14 jaar eerder in 1907 was hij er al ingeslaagd om een kopie te nemen van een foto, een fotokopie dus, en die te versturen via telefoon en telegraaf.

4 augustus is ook de sterfdag van Etienne Lenoir in 1900, vandaag precies 120 jaar geleden. Hij is de Belgische uitvinder van de gas- en petroleummotor.

De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen overlijdt in 1875, vandaag dus exact 145 jaar geleden. Hij was een verlegen en stil persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom zou het sprookje ‘Het Lelijke Eendje’ wel eens autobiografisch kunnen zijn. Het lelijke eendje, de zwakkeling, wordt een mooie zwaan, een beroemde schrijver. 

In 1782 treedt Wolfgang Amadeus Mozart in het huwelijk met Constanze. Hij was 26, zij 20. Ze hadden elkaar 5 jaar eerder ontmoet. Eerst was Mozart verliefd op haar 2 jaar oudere zus, maar die wees hem de deur. Het gezin Mozart kreeg zes kinderen waarvan er vier zeer jong stierven. Nog geen 10 jaar na het huwelijk overleed Amadeus Mozart. Hij werd 35. Zijn vrouw Constanze schreef zijn allereerste biografie.

Morgen tijdreizen we onder meer naar vorig jaar (2019) wanneer wielrenner Bjorg Lambrecht verongelukt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 5 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo5aug

Het is precies een jaar geleden (2019) dat de jonge wielrenner Bjorg Lambrecht verongelukt in de Ronde van Polen. Hij werd 22. Tijdens de derde etappe kwam hij zwaar ten val tegen een betonnen duiker. Hij werd ter plaatse gereanimeerd. Hij overleed tijdens de operatie in het ziekenhuis. Bjorg Lambrecht ligt begraven op het kerkhof van Knesselare.

Op de citadel van Namen wint Eric Geboers de Grote Prijs van België motorcross in de categorie 500cc. Het is vandaag 30 jaar geleden in 1990 dat hij voor de vijfde keer wereldkampioen wordt. Het was ook de laatste keer, want samen met de titel zette hij een punt achter zijn carrière.

In 1978 overlijdt Victor Hasselblad, de Zweedse uitvinder van de gelijknamige fotocamera. Hij laat 78 miljoen Zweedse kronen na. De Victor Hasselblad-stichting reikt hiermee de jaarlijkse Hasselbladprijs uit ter waarde van 1 miljoen Zweedse kronen. De prijs wordt uitgereikt aan fotografen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de fotografie. De astronauten van Apollo 11 gebruikten tijdens de eerste maanlanding een Hasselblad om de historische gebeurtenis vast te leggen.

Op 5 augustus 1962 stapt Marilyn Monroe uit het leven. De Amerikaanse actrice was het sekssymbool van de jaren 50. Norma Jean, want zo heette ze eigenlijk, werd wereldberoemd in de film The Seven Year Itch met het beroemde shot van de opwaaiende jurk. Intussen raakte ze verslaafd aan alcohol en medicijnen waardoor er ook een einde kwam aan haar relatie met Arthur Miller. Van Marilyn Monroe onthouden we ook de wijze uitspraak naar alle meisjes en vrouwen: No girl should ever forget that she doesn’t need anyone who doesn’t need her.

De Duitse filosoof Friedrich Engels overlijdt op 5 augustus 1895, vandaag dus 125 jaar geleden. Samen met Karl Marx was hij de stichter van de marxistische theorie over de arbeidersklasse. Hij was de mede-ateur van Het Communistisch Manifest. Na het overlijden van Karl Marx bewerkte hij het tweede en derde deel van de publicatie Das Kapital en schreef hij zelf het laatste deel.

In 1862 overlijdt in Pittem Felix de Muelenaere. Hij was eerste minister toen Leopold I de eed aflegde als eerste koning van ons land. Intussen was hij ook gouverneur van West-Vlaanderen wat hij 19 jaar bleef tot aan zijn ontslag in 1849. De Pittemnaar was lid van het Nationaal Congres dat de grondwet opstelde en moest beslissen over een staatsvorm. Hij behoorde tot de delegatie die in London aan de Brit Leopold van Sasksen-Coburg-Gotha heeft gevraagd de eerste koning van ons land te worden.

Morgen zelfde uur is er opnieuw een TM. Dan staan we stil bij de eerste atoombom in Hiroshima.

Do6aug

Wielrenner Greg Van Avermaet behaalt goud in de Olympische Spelen van 2016 in Rio en dit na een spannende finale met een dramatische wending voor de koplopers. Voor het eerst sinds André Noyelle in 1952 heeft België weer een Olympisch kampioen wielrennen én de eerste mannelijke gouden medaille voor ons land sinds Fred Deburghgraeve op de 100 m schoolslag in 1996 in Atlanta.

Na een reis van negen maanden landt Curiosity vandaag in 2012 op de planeet Mars. Bijna twee maanden later stuurde het rijdende mars-laboratorium foto’s naar de aarde waaruit bleek dat er ooit water op de rode planeet was geweest. Nog een half jaar later in 2013 concludeerde de Nasa dat er ooit leven op Mars mogelijk moet zijn geweest.

In 2009 is John Hughes (h-joes van shoes) overleden, schrijver en producer van de film Home Alone.

In 1991 verschijnen de eerste webpagina’s op het internet. Tim Berners-Lee publiceerde bestanden met de beschrijving van zijn ideeën voor het wereldwijde web. Hij was samen met de Belg Robert Cailliau de bedenker en de grondlegger van het wereldwijde web (www).

6 augustus 1945 staat in de geschiedenisboeken als de eerste atoombom als wapen. De Amerikanen droppen vanuit hun bommenwerper Enola Gay hun nieuwe wapen op de Japanse havenstad Hiroshima. Er vallen 78 000 doden. Drie dagen later werd ook de stad Nagasaki getroffen door een atoombom. Het was meteen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van de straling vielen nog honderdduizenden slachtoffers in de maanden en jaren erna.

De Amerikaanse moordenaar William Kemmler is de eerste die de doodstraf krijgt met de elektrische stoel in 1890, vandaag dus exact 130 jaar geleden. Hij vermoordde zijn vrouw met een bijl. De eerste poging om hem te executeren met stroomstoot van 1000 Volt mislukte. De zwaar verbrande Kemmler schreeuwde het uit. Het was een walgelijk gebeuren met de geur van brandend vlees. De definitieve elektrische stroomstoot van 2000 Volt duurde langer dan een minuut.

In 1978 is Paus Paulus VI overleden. Hij was de eerste paus die per vliegtuig rond de wereld reisde. De toenadering tot de orthodoxe patriarch was een van zijn verdiensten. Eind (oktober) 2018 werd Paus Paulus VI heilig verklaard.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes of Apple Podcast een gratis abonnement nemen op alle afleveringen van de TM. Daar kan je ook al even vooruitblikken op de TM van morgen. Dan maken we onder meer kennis met de eerste digitale computer in 1944.

Vr7aug

De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken (ei) stelt vandaag in 1944 de eerste digitale computer voor. Het is eigenlijk alleen maar een grote programmeerbare rekenmachine. De Harvard Mark I, want zo heet die eerste digitale rekenmachine, is 15 m lang, 2,5 m hoog en weegt ongeveer 5 ton. Deze uitvinding op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd onder meer gebruikt om de hoeken te berekenen waarmee de Amerikaanse marine haar munitie moest afschieten.

In 1957 overlijdt Oliver Hardy, beter bekend als de dikke van Laurel & Hardy. Hij voelde zich niet goed bij het feit dat hij zo dik was, maar de filmproductie wou niet dat hij ging vermageren. Een jaar voor zijn overlijden ging hij dan toch nog op dieet, wat zijn uiterlijke drastisch veranderde. Zijn plotse gewichtsverlies was ook het gevolg van een vorm van terminale kanker. Na enkele beroertes raakte hij in een coma waar hij nooit meer uit ontwaakte.

De Amerikaanse zwemster Lynne (Lin) Cox zwemt zonder beschermkledij de ijskoude Beringenstraat over tussen Alaska en Rusland in 1987. In de Beringenstraat liggen twee eilandjes, het ene is van Alaska het andere van Rusland. De afstand bedraagt 4 km. Door de sterke ijskoude stroming moest de 30-jarige zwemster 2 km extra zwemmen. De 6 km dus, legde ze af in ruim 2 uur. Wandelen gaat in dit geval dus rapper dan zwemmen. De uitzonderlijke prestatie van Lynne (Lin) Cox is trouwens politiek erkend voor het verlichten van de spanningen tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische Sovjetleider Michael Gorbatsjov. In 1987 zijn we immers in de Koude Oorlog waarbij oost en west hun raketten op elkaar hebben gericht in een zogenaamde gewapende vrede.

Op 7 augustus 2012 worden de inwoners van Johannesburg in Zuid-Afrika verrast door sneeuw. Lang hebben ze er niet kunnen van genieten, want de dag erop steeg de temperatuur alweer boven het vriespunt. Sneeuw is toch ook weer niet zo abnormaal zeggen weerkundigen, want in Zuid-Afrika is augustus immers een wintermaand.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Daar vind je ook de ‘Teletijdmachine in beeld’. Vandaag zijn dat beelden van Lynne (Lin) Cox die de Beringestraat overzwemt. Maandag is het precies een jaar geleden (2019) dat Jeffrey Epstein (ie) in zijn cel uit het leven stapt door verstikking. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 10 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma10aug

Het is precies een jaar geleden (2019) dat Jeffrey Epstein (ie) zelfmoord pleegt in zijn cel. Drie weken eerder had hij ook al een poging ondernomen. Sindsdien werd hij in zijn cel om het half uur gecontroleerd. De twee camera’s met zicht op zijn cel werkten niet. De multimiljonair zat er in voorarrest wegens seksueel misbruik. Hij werd in 2006 een eerste keer vervolgd voor betaalde seks met meer dan 40 minderjarige meisjes. Hij werd uiteindelijk maar voor één ervan veroordeeld tot 18 maanden waarvan 13 met huisarrest. Met de slachtoffers wist hij een financiële deal te sluiten. Begin juli vorig jaar (2019) werd hij opnieuw aangehouden op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik van minderjarige meisjes tussen 2002 en 2005. In zijn residentie in Manhattan werden naaktfoto’s van minderjarige meisjes gevonden. Het gebouw ging ook vol met verborgen camera’s om de seksuele escapades van zijn vrienden te filmen. Hij was onder meer bevriend met Hollywood-legende Woody Allen en de Britse prins Andrew.

Vijf jaar geleden in 2015 is schrijver en dichter Eriek Verpale overleden. Hij werd 63. Van hem komt het bekende toneelstuk Olivetti 82 dat later is verfilmd. Hij had een grote belangstelling voor de joodse cultuur en heeft dan ook verschillende vertalingen uit het Jiddisch en het Hebreeuws op zijn naam staan.

In 2003 vindt het eerste huwelijk in de ruimte plaats. Aan boord van het Amerikaanse Internationaal Ruimtestation ISS trouwt de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko met de Amerikaanse Yekaterina Dmitriyèva. Zij is op dat moment niet in de ruimte maar in het Space Center in Houston. Volgens een wet in Texas moet de partner niet fysiek aanwezig zijn op het huwelijk. Aanvankelijk deed de Russische autoriteit moeilijk omdat een Russisch militair niet zomaar met een buitenlandse mag trouwen. Elke kosmonaut moet sindsdien een document ondertekenen waarin ze beloven niet te zullen trouwen tijdens een ruimtevlucht.

In 1968 regent het 7,5 cm per m2. Dat betekent botjes dragen. In 1956 vallen er hagelstenen van 100 gram met rukwinden tot 166 km/u. Het weer is op 10 augustus in 1911 zalig warm met 37°C op de thermometer.

Herinner jij je nog de totale zonsverduistering van 1999? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 11 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di11aug

In 2014 stapt Robin Williams uit het leven door ophanging. Hij werd 63. De acteur leed al 10 jaar aan een alcoholverslaving, was al enige tijd depressief en leed aan dementie. Hij wist pas drie dagen dat hij ook de ziekte van Parkinson had. Zijn as werd uitgestrooid in de Baai van San Francisco. Zijn carrière begon hij als het buitenaardse wezen Mork in de tv-serie Mork & Mindy met daarin zijn bekende groet NanuNanu. Voorts werd Robin Williams vereeuwigd in vele films waaronder Good Morning Vietnam, Mrs Doubtfire, Awakenings, Jumanji en Night at Museum, secret of the tomb die na zijn dood verscheen. Heb je vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

Ons land beleeft vandaag in 2006 vijf minuten puur atletiekplezier tijdens het EK als Kim Gevaert en Tia Hellebout respectievelijk de 200 m sprint en het hoogspringen winnen.

Vandaag in 1999 vindt op de middag een volledige zonsverduistering plaats van Cornwall in Engeland tot in India. Voor ons land is dit een gedeeltelijke verduistering, in Brugge voor 96%, in Bastenaken voor 97%. Belgen die de totale eclips wilden zien, moesten naar Noord-Frankrijk. Bij een zonsverduistering passeert de maan voor de zon waardoor de maan precies past in de zon.  Aan de hemel verschijnt de corona en de diamant.

Vandaag in 1967 wordt de alcoholtest ingevoerd. Dat is een rechtstreeks gevolg van een zwaar dodelijk ongeval bijna anderhalf jaar eerder (25 april 1966) in Asse. Een oververmoeide dronken chauffeur (Emile Biabaut) reed aan 100 km/u 10 kinderen dood. De man van 44 had 2,25 promille acohol in het bloed en had er een dubbele shift opzitten. Toen was 1,5 promille de grens.  Hij werd veroordeeld tot 21 jaar cel en een levenslang rijverbod.

In 1956 verongelukt de Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock in een auto-ongeval. Hij werd 44. Zijn handelsmerk was de dripping-techniek waarbij hij verf van zijn kwast liet glijden en druppelen in grillige slierten op doeken die op de grond lagen.

Het is vandaag precies 70 jaar geleden in 1950 dat Boudewijn de eed aflegt als koninklijke prins. Een jaar later, als hij dan 21 was, legde hij de eed af als vijfde koning van ons land in opvolging van zijn vader Leopold lll die troonsafstand deed. De prinselijke eedaflegging van vandaag in 1950 werd ontsierd omdat de Belgische politicus Julien Lahaut ‘Vive la république’ riep. Hij werd een week later vermoord.

Herinner jij je nog de Russische atoomduikboot Koersk die verging in de Barendzee in de zomer van 2000? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo12aug

Het is precies 20 jaar geleden op 12 augustus in het jaar 2000 dat de Russische atoomduikboot Koersk vergaat in de Barendzee. De 118 bemanningsleden komen om het leven. Het was de tweede grootste duikboot van de Russische vloot en werd als onzinkbaar beschouwd wegens de dubbele wand van 2 m tussen binnen- en buitenromp. Officieel is het zinken van de Koersk een ongeluk tijdens een oefening veroorzaakt door de ontploffing van een defecte torpedo. Toen duikers pas dagen na het ongeluk afdaalden naar de duikboot bleek het hele wrak al vol met water. Vladimir Poetin, die dan nog maar pas president was van Rusland, kwam niet terug van vakantie.

Thierry Boutsen wint de Grote Prijs van Hongarije in 1990, vandaag dus 30 jaar geleden. De Belg behaalde daarmee zijn derde en laatste overwinning in de Formule 1. Van start tot finish reed hij op kop.

Precies 45 jaar geleden op 12 augustus 1975 wordt het schip van zeezender Radio Veronica in de haven van Amsterdam binnengesleept én direct in beslag genomen. De zeezender was een jaar eerder op de laatste dag van de zomervakantie op 31 augustus 1974 gestopt met uitzenden omdat zeezenders dan bij wet verboden werden. Al die tijd was het schip op zee blijven liggen mèt bemanning uit vrees dat het in beslag zou genomen worden. Intussen probeerde Veronica het schip of toch de zenders te verkopen.

In 1964 overlijdt de Britse schrijver Ian Flèming. Hij werd 56. Uit zijn pen vloeiden de verhalen van James Bond. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Ian Flèming aangenomen als persoonlijk assistent en rechterhand van een admiraal. Dit gaf hem de achtergrond en ervaring om goede spionageverhalen te schrijven. James Bond heeft wel echt bestaan en is overleden in 1989. Hij was een ornitholoog, een expert dus in de wereld van de vogels, en dus helemaal geen geheim agent.

Het is vandaag exact 2090 jaar geleden op 12 augustus in het jaar 30 voor X dat de Egyptische koningin Cleopatra uit het leven stapt. Ze werd 39. Ze was getrouwd met de Romeinse veldheer en generaal Julius Caesar. Na de moord op Caesar trouwde zij met Marcus Antonius. Cleopatra had vier kinderen, één bij Caesar en drie bij Antonius. Daarnaast had ze ook nog twee verstandshuwelijken maar die bleven kinderloos.

Op 13 augustus 1996 wordt Marc Dutroux opgepakt in zijn huis is Sars-La-Buissière. Meer hierover morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Do13aug

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps wint zijn 23ste Olympisch goud. Dat is in 2016 in de estafetteploeg op de 4×100 meter wisselslag. Phelps staat met kop en schouders eerste in de lijst van de succesvolste medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen.

En op diezelfde dag in 2016 overlijdt acteur Kenny Baker. De dwerg is het meest bekend als de robot R2 D2 in Star Wars.

In 1999 kondigt Steffi Graf aan te stoppen met tennissen. Steffi Graf won 22 keer een grandslam en een gouden medaille in de Olympische Zomerspelen van 1988. Zij was de enige tennisprof die alle grandslamtoernooien minstens vier keer won.

Marc Dutroux wordt in 1996 opgepakt in zijn huis in Sars-La-Buissière. Twee dagen later bekende hij de ontvoering van zes meisjes van wie slechts twee het hebben overleefd. Acht jaar later in 2004 werd hij veroordeeld tot levenslang, plus 10 jaar terbeschikkingstelling, voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

Om de stroom van Oost-Duitse vluchtelingen naar West-Berlijn te doen stoppen, wordt in de nacht van 13 augustus 1961 een grens rondom West-Berlijn opgetrokken. Dat gebeurt door Oost-Duitsland. De prikkeldraad werd kort daarop het Ijzeren Gordijn en de Berlijnse Muur. Iedereen die probeerde van Oost- naar West-Berlijn te vluchten, werd neergeschoten. West-Duitsers konden wel naar Oost-Berlijn via de grensdoorgang Checkpoint Charlie.

Pionier van de moderne verpleegkunde Florence Nightingale overlijdt in 1910, vandaag dus 110 jaar geleden. Elk jaar op 12 mei vindt de ‘Dag van de Verpleging’ plaats. 12 mei is immers de geboortedag van de Britse verpleegster in 1820, dit jaar exact 200 jaar geleden, maar vandaag dus precies 110 jaar geleden overleden.

In 1826 overlijdt de Franse arts René Laennec (lonnek), uitvinder van de stethoscoop.

En Jezuïet Jan Berchmans overlijdt in 1621. Hij werd amper 22 als hij stierf aan een longontsteking en een dodelijke diarree. Naar hem zijn verschillende colleges genoemd. Hij was de medepartroon van de studerende jeugd en beschermheilige van de jeugd. Zijn hart wordt bewaard als relikwie in Mechelen. Hij ligt begraven in Rome.

Morgen reizen we onder meer naar 2018 wanneer in Noord-Italië de hangbrug Ponte Morandi instort. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 14 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr14aug

In de Noord-Italiaanse havenstad Genua stort in 2018 een deel van de hangbrug Ponte Morandi in. Het verkeer valt 50 m naar beneden. Er zijn mintens 43 doden. De Ponte Morandi of ook wel de Polcevera-viaduct genoemd, was een tuilbrug met meerdere pijlers die elk een stuk van de brug vasthielden. Het is één van die pijlers die brak. De brug was een onderdeel van de tolweg E25. Tol betaal je voor het onderhoud van de weg en de bruggen langs die weg.

In 1990, dag op dag dus 30 jaar geleden, regent het eindelijk en daar is men heel blij om. In vijf weken tijd is nog geen 2 mm (1,9) regen per m2 uit de lucht gevallen. Dat is geen 2 liter water per m2 in vijf weken tijd.

Het is vandaag exact 40 jaar geleden in 1980 dat op de Poolse scheepswerf in Gdansk een staking begint die 9 jaar later in de Oostbloklanden de val van het communisme tot gevolg heeft én de val van de Berlijnse Muur. De vakbond Solidarnosc met aanvoerder Lech Walesa leidde die acties. De vakbond kreeg de steun van de arbeiders, de intellectuelen én de paus en dus ook van de rooms-katholieke kerk. Die paus was de Pool Johannes Paulus II. Hij was toen in 1980 nog maar twee jaar paus. Lech Walesa kreeg later de Nobelprijs voor de Vrede en hij werd ook president van Polen.

In 1924 wordt dronkenschap achter het stuur strafbaar in ons land. Dat is een kwarteeuw na het invoege treden van de wet op het wegverkeer (1 augustus 1899). Eerder bestond al een wet op dronkenschap (16 augustus 1887), maar niet als bestuurder. Het dronkenschap dat aan de wet op het wegverkeer wordt toegevoegd vandaag in 1924, verbiedt ook het besturen van het voertuig. Een verplichte alcoholtest was voor nog eens bijna een kwarteeuw later in 1967.

Het is precies 100 jaar geleden in 1920 dat in Antwerpen de opening van de Olympische Spelen plaatsvindt. Het ging om de officiële opening, want de spelen waren al begonnen in april van dat jaar en duurde vijf maanden (20 april – 12 september). Het waren ook de spelen met de eerste Olympische vlag met de bekende vijf ringen. Koning Albert I draagt bij de officiële opening het uniform waarmee hij het Belgische leger aanvoerde in de Eerste Wereldoorlog die dan nog maar twee jaar voorbij was. De Spelen werden gesponsord door reders en diamantairs. Toch was het organiserend comité na de Spelen failliet. 

Op 17 augustus 1998 geeft de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toe ‘een affaire’ te hebben gehad met Monica Lewinsky. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma17aug

Op 17 augustus 2017 rijdt een witte bestelwagen in op een menigte op de Ramblas in Barcelona. Bij de aanslag komen 14 mensen om het leven, waaronder een Belg. 600 m reed de bestelwagen zigzag over de wandelstraat. De aanslag werd opgeëist door IS. De vermoedelijke bestuurder werd vier dagen later (21 augustus) op 50 km van Barcelona doodgeschoten.

Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 behaalt de Spaanse tennisser Rafael Nadal de gouden medaille en de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps behaalt zijn achtste. Hij verbreekt daarmee vandaag in 2008 het record van zijn landgenoot zwemmer Mark Spitz. Phelps heeft intussen al 23x goud op zijn naam staan.

In 1998 geeft de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toe dat hij een ‘affaire’ heeft gehad met psychologe Monica Lewinsky, op dat moment stagiaire in het Witte Huis. Clinton ontkende eerder op tv (in 1998) ‘seks’ te hebben gehad met haar. Het werd uiteindelijk een juridisch woordenspel. Hij gaf een seksuele relatie toe, maar dan wel zonder geslachtsgemeenschap, waardoor het eigenlijk géén seksuele relatie was. Zes maanden later (12 februari 1999) werd Bill Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen. Hij had onder eed moeten verklaren met wie hij intern, sinds zijn gouverneurschap, een seksuele relatie had gehad. Een impeachment, een afzettingsprocedure van een president dus, werd afgewezen, want twee jaar later in 2001 was Clintons tweede en dus laatste ambtstermijn toch afgelopen.

Vandaag in 1996 worden Julie Lejeune en Melissa Russo gevonden 6 m onder de grond in de tuin van Dutroux in Sars-la-Buissière. 14 maanden waren ze spoorloos (24 juni 1995). Ze stierven de hongerdood. Twee dagen eerder zijn Sabine Dardenne en Laetitia Delhez bevrijd uit de kelder in Marcinelle op aanwijzing van Marc Dutroux. Het zijn de enige twee die het hebben overleefd.

Groot nieuws uit Blankenberge op 17 augustus 1983. Voor de eerste keer is ons land wordt een levende zesling geboren. Dat was nog maar de tweede zesling in de wereld. De bevalling van vijf jongens en een meisje gebeurde op een natuurlijke wijze. Veerle, Bruno, Tom, Jelle, Arne, en Lode vieren vandaag hun 37ste verjaardag. 

Heb je deze TM net gemist? Dan verwijs ik je graag naar de website RT.be. Daar vind je ook de ‘Teletijdmachine in beeld’. Vandaag is dat de bekentenis van Bill Clinton over zijn affaire met Monica Lewinsky. Op 18 augustus 2011 komen vijf mensen om het leven in Pukkelpop. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di18aug

Op de eerste dag van het festival Pukkelpop in 2011 vallen vijf doden tijdens een kort maar zeer hevig onweer. Er zijn 10 zwaargewonden en 140 lichtgewonden. Door het gewicht van grote hagelstenen en rukwinden stortte de tent in waar veel mensen onderdak hadden gevonden. Veel van de 60 000 festivalgangers keerden dezelfde avond en nacht nog terug naar huis. Het driedaags festival werd meteen stopgezet. Koning Albert en Koningin Paola brachten twee dagen later een bezoek aan de festivalweide. 

30 jaar geleden in 1990 is de Amerikaanse psycholoog Burrhus Skinner overleden.

Zijn naam is verbonden aan het onderzoek naar het gedrag van mensen (het behaviorisme). Pavlov is de grondlegger van de gedragsanalyse, maar Skinner ontdekte dat je mensen veel kunt leren, als je het gewenste gedrag beloont. Skinner raadt het straffen af, omdat mensen daar niets van leren. 

Het is dag op dag 70 jaar geleden in 1950 dat de Belgische politicus Julien Lahaut wordt vermoord. Een week eerder had hij tijdens de eedaflegging van Boudewijn als koninklijke prins ‘Vive la république’ geroepen. In werkelijkheid hadden meerdere communistische parlementsleden dit geroepen. Een van hen is Georges Glineur. Hij verklaarde (tijdens de heruitzending van aflevering 12) in de vrt-reeks De Nieuwe Orde van Maurice De Wilde dat hij de eerste was die Vive la République! had geroepen. Dat staat ook zo in de memoires van gewezen premier Gaston Eyskens. VRT-journalist Ivan Ollevier beweert in zijn boek dan weer dat het de broer van Georges Glineur, Henri, is geweest. De historici die de moord in opdracht van de regering onderzochten, brachten het incident eerder in verband met de Koude Oorlog van die tijd waarbij oost en west de wapens op elkaar hadden gericht in een zogenaamde gewapende vrede. Wat er ook van aan is, op de bandopname van de eedaflegging van Boudewijn is wel degelijk de stem van Julien Lahaut te horen.

Het is ook de sterfdag in 1940 van Walter Chrysler van het gelijknamige automerk, vandaag 80 jaar geleden.

170 jaar geleden op 18 augustus 1850 overlijdt Honoré de Balzac, de Franse schrijver van onder meer La Comédie Humaine. Het is een reeks van tientallen romans die een beeld geven van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Zijn stijl was herkenbaar aan uitvoerige beschrijvingen. Hij schreef ook onder pseudoniemen. Hij had het ook vaak financieel moeilijk. In 1845, vijf jaar voor zijn overlijden, werd hij benoemd tot ridder in het Legioen van Eer. Dat is de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. Hij was 51 toen hij stierf. Honoré de Balzac ligt begraven in Père-Lachaise in Parijs.

Morgen hebben wij het onder meer over de eerste onthoofding door IS. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 19 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Wo19aug

Op 19 augustus 2014 onthoofdt IS de Amerikaanse persfotograaf James Foley als wraak voor de Amerikaanse bombardementen op IS in Noord-Irak in datzelfde jaar 2014. Het was de eerste keer dat we geconfronteerd werden met zulke beelden. Nieuwsredacties beslisten massaal om de beelden van de onthoofding niet te tonen om geen normvervaging teweeg te brengen. De beelden werden wel via sociale media verspreid, onder meer door de Israëlische eerste minister Netanyahu met een retweet van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken en ook door de Franse leider van het extreemrechtse Front National Marine Le Pen. Vijf dagen na de onthoofding werd de eerste IS-beul ontmaskerd door zijn Londens accent. Het ging om een gewezen rapper van 23 (Mohammed Emwazi), intelligent, informaticus en goed opgevoed. In november 2015, dat was dan 15 maanden na de onthoofding van James Foley, kwam hij om het leven bij een Amerikaanse tegenaanval. De 19-jarige teruggekeerde Antwerpse Syriëstrijder Jejoen Bontinck had in Syrië drie weken een cel gedeeld met James Foley. 

Acteur Mandus De Vos, beter bekend als Verastenhoven in de tv-serie De Collega’s, overlijdt in 1996 aan een hartaderbreuk. Hij werd 60. 

Op 19 augustus 1991 vindt in Rusland een staatsgreep plaats van de oude staatsleiders tegen de vernieuwende Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. Maar de staatsgreep mislukt, omdat Boris Jeltsin de staatsleiders naar zijn hand kan zetten. Gorbatsjov bleef president, maar leed hierdoor wel gezichtsverlies tegenover de sterkere Jeltsin. Op Kerstmis 1991, dat is vier maanden na de staatsgreep van 19 augustus, hield de Sovjet-Unie op te bestaan en begon de republiek Rusland.

En diezelfde 19 augustus 1991 is bij ons de laatste van 47 dagen zonder regen of toch nauwelijks regen. Meer dan 3,6 mm is er niet gevallen. Dat is 3,6 liter per m2 in anderhalve maand.

Het is dag op dag precies 60 jaar geleden in 1960 dat de Sovjet-Unie Spoetnik 5 lanceert met aan boord de honden Belka & Strelka. Ze zijn de eerste levende wezens die een korte ruimtevlucht overleven. Eerder al was de hond Laika in rondjes rond de aarde gestuurd, maar die had het niet overleefd. Acht maanden na Belka & Strelka waren de Sovjets ook de eersten die een mens rond de aarde stuurden, nl Joeri Gagarin in 1961.

Morgen tijdreizen we ondermeer naar Usain Bolt die twee keer een wereldrecord loopt op de 200 m. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 20 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do20aug

Usain Bolt loopt op 20 augustus twee keer een wereldrecord op de 200 meter. De eerste keer is dat tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking in 2008. Zijn tijd bedraagt dan 19 sec 30 honderdsten. Dag op dag een jaar later in 2009 verscherpt hij het record tot op 19 seconden 19 honderdsten tijdens het WK atletiek in Berlijn.

Op diezelfde dag in 2009 is het bij ons zéér warm met 38,2°C op de thermometer.

In 1988 komt een einde aan de oorlog tussen Irak en Iran. Die heeft net geen acht jaar geduurd. Het einde komt er omdat ayatollah Khomeini resolutie 598 van de VN Veiligheidsraad accepteert. Tien maanden later overleed Khomeini. Hij was de leider van de Iraanse Revolutie in 1979. Tien jaar tot in 1989 stond hij aan de macht in Iran en vormde het land om naar een streng religieus-fundamentalistische staat.

Nasa lanceert in 1977 Voyager 2 (two). Na een ruimtereis van 41 jaar heeft de sonde in 2018 ons zonnestelsel verlaten. Het vliegt aan een snelheid van 56.500 km/u wat gelijk is aan een half miljard km per jaar. Aan die snelheid zullen we de dichtsbijgelegen zon, ster Proxima Centauri, bereiken over 40 000 jaar gelijk aan 4 lichtjaar als we vliegen aan de snelheid van het licht. Wetenschappers hebben berekend dat de mens tgen dan niet meer zal bestaan.

In 1969 is er water genoeg want dan valt er bijna 9 cm regen per m2, dat zijn 9 emmers water per m2.

De eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1912 Odiel Defraeye overlijdt in 1965, vandaag 55 jaar geleden. In de zes andere Rondes van Frankrijk die hij reed, gaf hij op.

Het is precies 100 jaar geleden in 1920 dat het persagentschap Belga wordt opgericht. Belga is het grootste persbureau in ons land. Het verspreidt nieuws uit binnen- en buitenland onder de redacties zoals onze nieuwsredactie van Radio Tequila. Het nieuwsagentschap is gevestigd (in de Arduinkaai) in Brussel.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes of Apple Podcast gratis alle afleveringen van de TM opnieuw beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken op de aflevering van morgen. Dan tijdreizen we ondermeer naar 1911 als op klaarlichte dag het schilderij Mona Lisa gestolen wordt in het Louvre in Parijs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 21 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr21aug

Dan (2017) wint de Belgische hockeyploeg de Red Lions met 5-0 tegen buurland Nederland. Het is voor de Nederlanders de zwaarste nederlaag ooit in een EK hockey. De Belgen brachten toen het zilver mee naar huis. In december 2018 werden de Red Lions wereldkampioen in India. En in 2019 werden ze Europesees kampioen door in de finale met 5-0 te winnen van Spanje. Meer hierover in de TM van maandag.

De Verenigde Naties komen samen op 21 augustus 2013 om de regering van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk te stellen voor het gebruik van zenuwgas in de Syrische burgeroorlog. Het was geleden van de Eerste Wereldoorlog dat gifgas in zo een grote hoeveelheid als wapen werd gebruikt. Het was de president zelf die de opdracht gaf voor de gasaanval.

Vandaag in 1911 wordt het schilderij Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen in het Louvre in Parijs. Kunstschilder Pablo Picasso werd lang ondervraagd, omdat die eerder al eens ongewild in contact was gekomen met een diefstal van beeldjes en maskers uit het Louvre. De echte dief was de Italiaanse glazenier Vincenzo Peruggia. Hij had zich verstopt in een bezemkast in het Louvre en was op de sluitingsdag met het schilderij onder zijn jas het museum uitgelopen. Twee jaar bewaarde hij het in een houten koffer onder zijn bed in een logement in Parijs. Dan keerde hij terug naar Italië en bood de Mona Lisa te koop aan bij een antiquair. Maar daar liep hij tegen de lamp. Peruggia werd veroordeeld tot één jaar en veertien dagen cel, wat later werd verminderd tot 7,5 maand. Het schilderij van Leonardo Da Vinci bleef altijd in het bezit van de schilder, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci overleed in Frankrijk en daarom kwam de Mona Lisa in het Louvre terecht en niet in Italië.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes of Apple Podcast gratis alle afleveringen van de TM opnieuw beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken. Maandag is het precies een jaar geleden (2019) dat de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen worden na een verrassende halve finale tegen Duitsland. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 24 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma24aug

Het is precies een jaar geleden (2019) dat de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen worden na een verrassende halve finale tegen Duitsland. Ze wonnen de finale van het EK in eigen land overtuigend van Spanje met 5-0. De eerste goal kwam er na 10 min. 8 min verder en met een 3-0 voorsprong was de wedstrijd gespeeld. Doelman Vanasch, bijgenaamd The Wall, werd de beste doelman van het tornooi. In de finalewedstrijd alleen al stopte hij maar liefst zes strafcorners. Door hun Europese titel hebben de Red Lions meteen een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio in 2021. De Red Lions werden in 2018 al wereldkampioen.

Bij Apple wordt geschiedenis geschreven op 24 augustus in 2011, want dan verlaat Steve Jobs het bedrijf wegens gezondheidsredenen. Ruim een maand later stierf hij aan kanker. Tim Cook werd de nieuwe baas van Apple.

Passagiers van de Airbus van Toronto naar Lissabon vandaag in 2001 zullen de vlucht niet vlug vergeten. Boven de Atlantische Oceaan raakt het vliegtuig zonder kerosine wegens een lek. De piloten slaagden erin om 300 km te zweven en uiteindelijk aan een hoge snelheid een noodlanding te maken op de Azoren. Door de hoge snelheid klapten alle banden waardoor het remmen moeilijk werd. Iedereen overleefde de crash.

Het is precies een kwarteeuw geleden in 1995 dat Microsoft een gloednieuw besturingssysteem op de markt brengt dat het computergebruik spectaculair vergemakkelijkt. In de reclamecampagne werd ‘Start me up’ van de The Rolling Stones gebruikt, omdat je de computer voortaan kon opstarten én afsluiten met de knop Start. Het zorgde voor wat spottende commentaren omdat je de computer moest afsluiten met de Start-knop. Met Windows95 werd ook internet voor iedereen toegankelijk.

Een explosie van de Vesuvius verwoest Pompei vandaag in het jaar 79. De Romeinse stad in de Italiaanse provincie Napels werd bedekt met een laag gloeiende vulkanische as van 4 m dik. Lichamen werden gebakken en versteend. Door de vulkaanuitbarsting is Pompei een van de bestbewaarde Romeinse steden. Het is werelderfgoed.

Morgen is het precies 190 jaar geleden in 1830 dat de opera De Stomme van Portici plaatsvindt, wat uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van België. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di25aug

Op 25 augustus 2012 overlijdt astronaut Neil Armstrong, de eerste mens op de maan in juli 1969. Hij is overleden aan de gevolgen van complicaties na een overbruggingsoperatie aan het hart. Hij werd 82. Van hem komen de gevleugelde woorden: That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.

In 1981 wordt Mark (Engels) David Chapman veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, te verlengen tot levenslang, wegens de moord op ex-Beatle John Lennon. Dat is acht maanden na de feiten. Op het moment van de moord had hij de roman The Catcher in the Rye bij (zoals Ry Cooder). Eén van de aspecten in het boek is de overbescherming van kinderen tegen de hypocriete wereld van de volwassenen. Met de moord op John Lennon wou Chapman zich de geschiedenis inschrijven.

Het is de sterfdag van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche in het jaar 1900, vandaag dus 120 jaar geleden. 11 jaar was hij geestelijk ziek wellicht als gevolg van een hersentumor of misschien syfilis. Hij werd 55. Van hem komt de uitspraak ‘Gott ist tot’. Volgens Nietzsche heeft de mens God gedood en vervangen door wetenschap en een ander geloof. Een bliksem was ooit een daad van God, nu weten we dat dit een elektrische ontlading is. Nietzsche beschouwde de christelijke beschaving als decadent. De christelijke ‘slavenmoraal’ moest vervangen worden door de zogenaamde ‘superman’ waarin de mens zijn eigen normen van goed en kwaad maakt. Deze visie van de Übermensch die geen behoefte had aan religie of wetenschap om zijn waarden voor te schrijven, werd later misbruikt door Hitler.

Het is dag op dag 190 jaar geleden op 25 augustus 1830 dat de opera ‘De Stomme van Portici’ van Daniël Auber (op zijn Frans) in Brussel wordt opgevoerd. Dat is ter ere van de jarige koning Willem I van de Nederlanden en dus ook onze koning. De voorstelling in de Muntschouwburg mondt uit in rellen van Belgische separatisten tegen de Nederlandse koning. Dit leidde uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van ons land en de aanstelling van een Belgische koning. 

Op 25 augustus 1609 demonstreert Galileo Galilei zijn eerste telescoop. Met zijn pas ontwikkelde telescoop ontdekte hij (in 1610) voor het eerst zonnevlekken. Uit onwetendheid keek hij naar de zon zonder filter waardoor hij oogschade opliep. Galileo Galilei was de wetenschapper die bewees dat de aarde rond de zon draaide en niet andersom zoals in zijn tijd werd beweerd. Hij volgde daarmee de stelling van Copernicus. Galilei bewees hiermee dat de aarde niet het centrum van het heelal was waarrond alles draaide. De Kerk nam hem dit zeer kwalijk en hij werd daarvoor zelfs gestraft.

Tot zover de Teletijdmachine. Morgen hebben wij het onder meer over Johannes Paulus I die slechts 33 dagen paus is geweest.

Wo26aug

Op 26 augustus 1789 wordt de eerste universele ‘Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger’ gepubliceerd. Dat is in Frankrijk bij het begin van de Franse Revolutie (die 10 jaar zal duren) en op het einde van het Ancien Régime. De tekst werd opgesteld als voorbereiding voor de discussies over de nieuwe Franse grondwet en was onder meer gebaseerd op het werk van de Verlichtingsfilosoof Jean-Jacques Rousseau. Koning Lodewijk XVI weigerde aanvankelijk de Verklaring te ondertekenen, maar na een mars van uitsluitend vrouwen (op 5 oktober 1789) ondertekende hij de Verklaring wel. Zoals bekend, is Lodewijk XVI de enige Franse koning die 4 jaar later in 1793, werd geëxecuteerd met de guillotine.

In 1854 beschrijt telegrafie-ambtenaar Charles (Frans) Bourseul in een Frans tijdschrift het basisprincipe van de telefoon. Het was alleen maar op papier, want hij slaagde er technisch niet in om een verstaanbaar gesprek per telefoon te houden. Dat slaagde de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis (Duits) wel in, zes jaar later in 1860, maar zijn toestellen waren nog niet geschikt voor praktisch gebruik. Het was de Italiaanse immigrant Antonio Meucci die elf jaar later in 1871 als eerste een geslaagde telefoonverbinding tot stand bracht. Helaas had hij geen geld om zijn uitvinding op zijn naam te zetten. Het was dan uiteindelijk de Amerikaan Graham Bell die een patent kocht op de uitvinding van de telefoon vijf jaar later in 1876.

In 1969 wordt de lach-versie van ‘Are You Lonesome Tonight?’ van Elvis Presley opgenomen tijdens een optreden in Las Vegas. Presley schiet plots in een lach omdat hij vooraan in het publiek een man ziet die zijn pruik afdoet. Daarom verandert Presley zijn tekst ‘Do you gaze at the doorstep and picture me there’ spontaan in ‘Do you gaze at your bald head and wish you had hair’. Het hele lied door blijft hij lachen ook omdat de sopraanzangeres in de achtergrond ongestoord met hoge stem blijft doorzingen. Die stem is trouwens Cissy Houston, de moeder van Whitney Houston. Elvis Presley vergeleek haar stem met een wobbling saw blade (zoals blade runner), een wiebelend zaagblad. 

Albino Luciani wordt in 1978 paus Johannes Paulus I. Zoals bekend duurde zijn pontificaat slechts 33 dagen wegens zijn plotse overlijden. In die zeer korte tijd stond hij al bekend als de lachende paus. Hij was de eerste paus met een dubbele naam en de enige die het achtervoegsel I (=de eerste) aan zijn naam toevoegde. Hij was ook de eerste paus die geen kroning wou en hij gebruikte ook niet het masjesteitelijke meervoud, behalve dan in de teksten die voorbereid waren door de Curie.

Morgen reizen we onder meer naar 1973 als in ons land voor het eerst een harttransplantatie wordt uitgevoerd. Tot morgen.

Do27aug

In Brugge wordt vandaag in 2014 een zwarte zwaan ontdekt tussen de witte. Het stadsbestuur besliste om de zwarte zwaan uit de groep weg te halen uit vrees voor ziektes en om de traditie te respecteren. Niet lang nadat de groendienst van Brugge en de brandweer de poging om de zwaan te vangen staakten, bleek de zwaan dan toch ineens verdwenen. Stad Brugge maakte bekend dat de zwarte zwaan zelf terug vertrokken was. Drie maanden later begin november bleek dit een leugentje om bestwil te zijn geweest, want de zwaan was wèl degelijk gepakt, want het ging om een tam dier. Het antwoord van het stadsbestuur was dat de eigenaar de zwaan had komen ophalen, maar dit stil hield omdat hij geen mediabelangstelling wou.

Op 27 augustus 1997 komt de eerste aflvering van Kabouter Plop op tv. De slingergrammofoon zo heet die eerste aflevering. Elke aflevering begon met Plop die in bed zat en vertelde over de belevenissen van de afgelopen dag. Aan het einde van de aflevering vertelde hij dat hij naar ‘Kabouterdromenland’ ging. Meestal zat er in elk van de 295 afleveringen wel een kleine levensles.

In 1973 vindt in ons land de eerste geslaagde harttransplantatie plaats. Dat was zes jaar (1967) na de allereerste door dokter Barnhard. De transplantatie door de Brussels professor Georges Primo is een spoedoperatie bij patiënte Hortense Vrancken. De huisvrouw van 51 leefde door de harttransplantatie een half jaar langer wat voor begin jaren zeventig dan toch wel een prestatie was. Dokter Primo realiseerde tien jaar later in 1983 de eerste ‘dubbele overplanting’ van hart én longen.

Het is 55 jaar geleden op 27 augustus 1965 dat de Frans-Zwitserse architect Le Corbusiér overlijdt. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Twee van zijn kenmerken zijn ‘La Façade Libre’ waarbij de gevels geen dragende muren zijn, en ‘La fenêtre en longeur’ , het horizontale panoramaraam. Gedurende heel zijn carrière had Le Corbusier een voorliefde voor uplighters. Hij was ook meubelontwerper en schilder.

De Engels-Zanzibarese Oorlog is de kortste oorlog uit de geschiedenis ooit. Die wordt vandaag in 1896 uitgevochten. Al na 38 minuten capituleert Zanzibar. Maar dan toch wel bloedig genoeg, want in die driekwartier komen 500 Zanzibaren om het leven tegenover één Brit.

Herinner jij je nog de beelden bij het klooster van Malonne toen Michelle Martin daar onderdak kon vinden? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 28 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr28aug

Op 28 augustus 2017 behaalt Game of Thrones het record van de meest illegaal gedownloade serie. Maar liefst 90 miljoen mensen keken dan illegaal naar de seizoensfinale van het zevende seizoen. De Amerikaanse televisiezender HBO noteerde 30 miljoen betalende kijkers. Games of Thrones haalde daarmee een dubbelrecord: de meest bekeken serie zowel betalend als illegaal. In ons land keken via Telenet Play 2 miljoen mensen vandaag in 2017 naar de seizoensfinale van Game of Thrones.

Op 28 augustus 2012 komt Michelle Martin vroegtijdig vrij. De ex van Marc Dutroux was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf (op 22 juni 2004), waarvan ze 16 jaar had uitgezeten, rekening houdend met de voorhechtenis. Het waren de Arme Klaren van Malonne bij Namen die haar opvingen. De zusters deden dit omdat Martin geen familie had en dat geen enkel ‘reclasseringscentrum voor vrouwen’ haar wou opvangen. Een zuster uit het klooster had al 16 jaar een schriftelijke correspondentie met Michelle Martin. Kort na de arrestatie in augustus 1996 schreef ze een brief aan Martin ‘uit spontane sympathie’. Ze keurde de gruweldaden wel niet goed. Bij de aankomst van Martin in het klooster werden de muren beklad en was er protest. Een jaar later in september 2013 begon de gewezen lerares opnieuw te studeren. Dit jaar (2020) behaalde ze ‘met voldoening’ haar bachelor in de rechten.

In 1978 vriest het in de vallei van de Lesse in Rochefort. De thermometer staat daar op 0° en dat in de zomer.

In 1963 spreekt dominee Martin Luther King zijn beroemde woorden I have a dream. De toespraak van ruim een kwartier was naar aanleiding van de Mars naar Washington die in de stad aankwam. 200.000 mensen luisterden naar de speech die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Met de uitspraak I have a dream sprak hij de wens uit voor gelijkheid tussen blank en zwart. Zoals bekend, werd Martin Luther King 8 maanden later vermoord, in april 1964 was dat.

Het is 105 jaar geleden op 28 augustus 1915 dat Kamiel Sassen Dierickx spoorloos verdwijnt in Bulskampveld. De boswachter was het tweede slachtoffer in de Moorden van Beernem. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Men vermoedt dat hij getuige was van de eerste moord op baron Henri d’Udekem d’Acoz bijna dag op dag drie maanden eerder.

We maken de Teletijdmachine klaar voor een nieuwe duik in de geschiedenis, maandag zelfde tijd. Dan hebben we het onder meer over het dodelijke auto-ongeval van prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed in 1997. Graag tot maandag.

Ma31aug

In 1997 verongelukken prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed. Dat gebeurt na een achtervolging van paparazzi. De rit met een dronken chauffeur eindigt tegen de muur van de Alma-tunnel in Parijs. Niemand draagt een veiligheidsgordel. Diana werd na bijna een uur uit het wrak bevrijd. Ze werd nog geopereerd, maar tevergeefs. Prinses Diana en kroonprins Charles waren officieel een jaar gescheiden, maar feitelijk al vijf jaar uit elkaar. Over haar dood is veel gespeculeerd al zou het een moord zijn in plaats van een ongeluk. 

In 1974 worden de zeezenders in onze Noordzee gedwongen hun uitzendingen te stoppen. Het Verdrag van Straatsburg of ook wel de anti-piratenwet genoemd, verbiedt om radioprogramma’s uit te zenden vanuit niemandsland. Zeezenders die vandaag in 1974 hun uitzendingen staken zijn Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Radio Caroline en Radio Mi Amigo, die op hetzelfde schip uitzonden, bleven wél doorgaan. Alleen Radio Caroline zendt nog altijd uit vanop een schip weliswaar legaal én binnen de territoriale wateren. In deze TM krijg je dan ook tussen de berichten telkens de originele scheepsbel van Radio Caroline te horen, dit als eerbetoon aan onze grootouders van de commerciële radio.

In 1888 slaat Jack the Ripper voor het eerst toe in London. Zijn eerste slachtoffer was de 43-jarige prostituee Mary-Ann Nichols. Hij vermoordde zeker vijf prostituees, maar wellicht zelfs het dubbel. Waarom hij dat deed, is onduidelijk. De linkshandige Jack the Ripper sneed met een mes organen en ingewanden weg. Het leek erop dat de dader een arts of een slager moest zijn. De echte identiteit van Jack the Ripper is nooit achterhaald.

In 1884 verschijnt het eerste socialistische dagblad van ons land, De Vooruit. Zes jaar later, in 1890, werd de krant Het Volk opgericht als katholiek tegengewicht voor De Vooruit.

Tot zover de Teletijdmachine voor vandaag. Als eerbetoon aan zeezender Radio Caroline die vandaag in 1974 bleef uitzenden en dat tot op vandaag nog altijd doet op een zendschip, hoorde je vandaag tussen de berichten de originele scheepsklok van Caroline. Heb je deze TM net gemist? Dan verwijs ik je graag naar onze website RT.be. Of je kan in Soundcloud, iTunes of Apple Podcast deze en andere TM’s gratis opnieuw beluisteren. Morgen is er een nieuwe aflevering om 10 uur. Dan zal het precies 15 jaar geleden zijn in 2005 dat de zone 30 verplcht werd aan alle scholen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de eerste schooldag hoor je morgen in een nieuwe TM.